Rond 7
Toppmötet i sjunde ronden mellan Björn Ahlander och Hans Tikkanen avgjorde turneringen. Björn fick löparparet efter öppningen och stoppade sedan Hans trix med springarna. Långsamt stärkte han sin ställning, och skulle sedan öppna upp den och avgöra med löparparet. I det läget avslog också Björn ett remianbud. Det var dock inte så enkelt att bryta igenom, och istället var det Hans som fick ett fördelaktigt tornslutspel, vilket han sedermera vann.
Josef Ask spelade bort Stellan Brynell från toppstriden:
Ask-Brynell. Hur ska vit utveckla tornet på a1? Josef hittade en intressant lösning: 15.a4 Tfe8 16.a5 Lc7 17.Ta4! Här förbereder tornet Lf4, och kan heller inte bli hotat så lätt. Det är lätt att missa en sådan tornmanöver, både som svart och vit. Stellan hittade det bästa draget: 17...f6! Nu kan svart besvara Lf4 med Se5. Härifrån spelade Stellan bäst, men gjorde sedan ett av de misstagen han bestämt sig för att inte göra.
29...Dd1?? Vits svarsdrag fick svart att ge upp.
Stellans första tanke efter förlusten: Vad bra att det inte är elorankat!
Själv vann jag som svart mot Dan Larsson efter att ha placerat pjäserna på rätt rutor.
I det första diagrammet har svart ställt upp sig precis som man önskar i sicilianskt. Springaren står bättre på d7 än på c6, eftersom den varken spärrar diagonalen a8-h1 för löparen eller c-linjen för tornet. Bonden på b5 attackerar indirekt centrum. Kungen är satt i säkerhet. Vits pjäser koordinerar inte lika bra, tornet står bra på e1 om vit antingen spelar på e4-e5 eller på offer med Sd5. Nu går ingetdera. Löparen på g5 brukar kombineras med en dam på f3 och bonde på f4.
I det andra diagrammet har svart fått angrepp efter naturliga drag. Alla pjäser står där de hör hemma. Jag hoppades nu på 21.Lc4, varefter jag planerat 21...Dxb5!! 22.Lxb5 Sb3 med dubbelschack och matt.
I det tredje diagrammet har damflygelbönderna fortsatt att gå hand i hand, och tagit ytterligare ett steg.
I det fjärde diagrammet har en av dem slutligen promoverats, och vit gav upp.
Rond 8
I sista ronden vann Tikkanen mot Josef Ask och vann turneringen ensam. Grattis!! Jag slog Jonny och kom på tvåa. Även i Deltalift Open 2008 slog jag Jonny och kom också då tvåa. Då som nu var det två förbunda fribönder på a- och b-linjen som avgjorde. I princip spelades hela partiet hemma i analyslabbet. Med ett tätt spelschema, som det är i weekendturneringar, får man inte så mycket tid inför varje parti. Ett par dagar före turneringen förberedde jag mig därför med båda färger på de 16 högst rankade spelarna. Det gav utdelning. Min statistik i weekendturneringar har de senaste två åren varit rätt hyfad. På sex turneringar har det blivit delad seger i Påskturneringen 2008 och 2009, delad seger i Mragel Open 2009 och 2010 och andraplats i Deltalift Open 2008 och 2009. Med detta sagt blir det säkert fiasko i nästa turnering.
Stellan slog Björn Ahlander, och Conny Holst respektive Tomas Rosell anslöt sig till delad tredjeplats genom att besegra Tommy Lidén och Mladen Gajic. Conny spelade bra schack genom hela turneringen och var nära vinst även i rond 7.
Slutställning
1. Hans Tikkanen 7½/8
2. Axel Smith 6½/8
3-7. Jonny Hector, Stellan Brynell, Josef Ask, Conny Holst, Tomas Rosell 6/8
Vid prisutdelningen sa turneringsledningen, genom Magnus Filipsson (bilden), att de hoppades få göra om detta igen nästa år. Nog hoppas vi få komma tillbaka till Deltalift även 2011! |