Cellavision Chess Cup
Skugga Skugga Skugga
Skugga
HUVUDSPONSOR
ÖVRIGA SPONSORER


SCHACKAKADEMIEN


ELITE HOTEL IDEON
LUNDS KOMMUNQUALITY CHESS

SVEN-INGVAR
SUNDIN
SPARBANKEN SKÅNE
SIGEMAN & Co.NEW IN CHESS


Linje

     ;  HEM     ;  LIVE     ;  RESULTAT     ;  INBJUDAN    ;   ANMÄLAN     ;  ANMÄLDA     ; 
Publicerad den 18 juni 2015
Calle Erlandsson
Utskriftvänlig
Intervju med GM Carsten Høi
Carsten Høi är stormästaren som fick vänta i åtta år på sin GM-titel. Han tog två GM-normer i Gausdal redan 1989 och vid OS 1988 fattades en halv poäng på 10 partier enligt gällande regler. Men FIDE ändrade sitt beräkningsdataprogram 1993 och då visade det sig att Carsten uppfyllde normkravet på 9 partier. Men det danska förbundet (och Carsten själv) missade att ansöka om titeln 1993. Åtta år senare upptäcktes detta och Carsten fick äntligen sin stormästartitel 2001.

Carsten Høi vann Danmarksmästerskapet tre gånger: 1978, 1986 och 1992. Han har för evigt gått till schackhistorien på grund av hans fantastiska vinstparti mot Boris Gulko vid Olympiaden i Grekland 1988.

Namn: Carsten Høi, född 16 januari 1957 i Köpenhamn. Bor med fru i ett radhus i Ishøj, en förort söder om Köpenhamn.
Yrke: Jag undervisar i danska for vuxna invandrare, i tyska för företag och i spanska för nybörjare. Schack är också min bisyssla och passion! Har studerat tyska och historia på Københavns Universitet.

Klubbar: Spelar för Brønshøj Skakforening i Köpenhamn, växte upp alldeles i närheten. Har spelat i klubben i mer än 46 år! Åren 1999-2007 spelade jag i Åstorps SS i division I och Elitserien. Tyvärr åkte vi ur i en avgörande slutrond och jag var skulden till detta då jag förlorade en vinstställning! Spelar för närvarande för SG Turm Kiel i Oberliga (div 3) och har tidigare spelat for VfL Blau-Weiß Neukloster, SC Neukloster, Lübecker SV och Flensburger SK. En tyskkunnig GM står tydligen högt i kurs i Tyskland!
Började spela seriös schack som 11-åring och i klubb som 12-åring. Jag lärde min spela själv med hjälp av en nybörjarbok.

Mitt mest minnesvärda parti är utan tvekan Høi-Gulko från Olympiaden i Thessaloniki 1988, då Danmark vann med 3-1 mot USA. Partiet har diskuterats i flera år och många i schackvärlden känner mig ”bara” på grund av detta parti, till exempel som en B-skådespelare i en James Bondfilm! 
                                                                             Foto: Carina Jørgensen 

Mina bästa partier? Det finns lyckligtvis flera! Det var trevligt att vinna en miniatyr med svart mot Jan Timman i Deltalift Open i 2007. Han ville inte hälsa på mig vid frukostbordet nästa dag! När jag var ung förlorade jag mot världsstjärnorna Rafael Vaganian och Aleksander Beljavskij, men fick senare tursamma revanscher mot dessa båda stoiska och goda förlorare...   
Mina mest smärtsamma förluster är nog från Reykjavik Open 1986, då jag missade en enkel kombination som kunde ha vunnit damen mot Walter Browne, och fyra år senare, också i Reykavik Open, kunde jag ha satt Nick DeFirmian matt.
Vilken schackspelare har du mest inspirerats av? Bent Larsen – en fantastisk spelare och även en mycket imponerande människa. Dessutom självklart spelare som Aljechin, Botvinnik och Fischer.
Vilka är de bästa schackböckerna som du läst? De Unges Skakbog (en nybörjarbok för barn), Midtspillet av Euwe & Kramer, 30 år ved Skakbrættet av Jens Enevoldsen och Krogius: Psychology in Chess.
Vilket är det parti som du mest inspirerats av? En svår fråga - kanske Botvinniks seger över Keres vid VM-turneringen i Holland 1948, där slutdraget 23.De3! sätter matt i ett par drag.
Rangordna de tre bästa schackspelarna genom tiderna! Aljechin, Fischer och Kasparov, men jag kan inte rangordna dem! 
Vilken är din favoritöppning som vit? Kungsindiskt.   ...och som svart? Kungsindiskt!
Vilka är dina styrkor som schackspelare? Förr var jag seg och tuff med bra angreppsidéer. Numera är jag beroende av humör, fysik och ”lucky punch”!
Vilka är dina svagheter som schackspelare? Brist på koncentration och tidvis vilja.
Ditt tips till en spelare som vill bli bättre? Var spelhungrig och spela mycket!
Vilken betänketid föredrar du? Gillar alla former av schack, också blixt och snabbschack. 
Vilken schackregel borde ändras? Ingen! Men jag tycker inte om att man inte kan komma sent till partiet utan att förlora. Det borde vara OK.

Din favoritmat? Jag har många favoriter, till exempel plankstek på Mando i Malmö. Min bortgångne vän Ole Jakobsen introducerade Mando för mig under Malmö Open 1979, och jag har nog besökt restaurangen ett 20-tal gånger, bland annat med min fru och hennes son (då hon fyllde 50). Jag måste snart besöka Mando igen!
Vilken är din favoritdryck? Öl och gott vin – Ramlösa dagen efter!
Din favoritfärg? Svart.
Din favoritmusik? Jag gillar det mesta: pop, rock och klassiskt.
Vilken är din favoritfilm? Jag har sett jävligt många filmer. Låt mig välja ett par geniala svenska: Så som i himmelen och Sånger från andra våningen.
Vilken är din favoritskådespelare? Jag gillar Michael Douglas.  ...och favoritskådespelerska? Vad sägs om den vackra Naomi Watts?
Vilken är din favoritförfattare? Jag läser faktiskt mest facklitteratur, men Albert Camus är genial – och en stor filosof. Som tysklärare har jag senast läst Friedrich Dürrenmatt!
Din favoritkonstnär? Jag har inte särskilt stor förståelse för konst, men min svåger är en av Danmarks mest kända konstfotografer, Per Bak Jensen, som tar mycket seriösa och storslagna bilder. 
Vilken person beundrar du mest? Jag har stor respekt för Angela Merkel. Som tysklärare följer jag politiken i Tyskland och Europa. Hon är en imponerande och mycket sympatisk politiker, som har löst och fortfarande behöver lösa en massa problem.
Vad är det bästa med att spela schack? You are on your own and you get what you deserve!
Vem blir nästa världsmästare? Magnus Carlsen kommer att vinna de kommande matcherna mot diverse utmanare. Har ingen aning om vem som kommer efter den norska schackmaskinen. Själv har jag haft tur – mötte Magnus då han var 11 år – två år senare hade jag varit chanslös!

Vi tackar Carsten Høi för intervjun och önskar honom lycka till i CellaVision Chess Cup.
Calle Erlandsson

Tidigare intervjuer:
GM Jacob Aagaard    GM Jonny Hector    Carl Fredrik Johansson    GM Stellan Brynell    GM Jens Kristiansen   
GM Pia Cramling    Johan Sigeman    Lars-Henrik Bech Hansen  

Linje

FEEDBACK

Chessbase 2019
Chessbase (tyska) 2019
Chessbase 2016

LÄNKAR - LINKS

FIDE - Världsschackförbundet
Sveriges Schackförbund
Dansk Skak Union
Lunds ASK
Lunds Schackakademi
Inte bara schack (Lars Grahn)
Bergens Schackklub
FIDE-rating
New In Chess
ChessBase
Schackbutiken, Göteborg

 
Skugga Skugga Skugga