Cellavision Chess Cup
Skugga Skugga Skugga
Skugga
HUVUDSPONSOR




ÖVRIGA SPONSORER


SCHACKAKADEMIEN


ELITE HOTEL IDEON








LUNDS KOMMUN



QUALITY CHESS





SVEN-INGVAR
SUNDIN




SPARBANKEN SKÅNE




SIGEMAN & Co.



NEW IN CHESS


Linje

     ;  HEM     ;  LIVE     ;  RESULTAT     ;  INBJUDAN    ;   ANMÄLAN     ;  ANMÄLDA     ; 
Publicerad den 9 juni 2015
Calle Erlandsson
Utskriftvänlig
Intervju med GM Pia Cramling
Stormästaren Pia Cramling är Sveriges bästa kvinnliga schackspelare genom tiderna, som bland annat vunnit individuella Europamästerskapet 2003 och 2010. 20 år gammal låg hon etta på FIDE:s ratinglista för damer och hade i oktober 2008 sist hittills högsta elotal: 2550.

Pia Cramling, som hunnit bli 52 år, ligger för tillfället på 14:e plats på världsratingen med 2512. I över 30 år har hon tillhört världseliten och det kan noteras att endast en spelare av de 13 som ligger före Pia är över 31 år - världstvåan Judit Polgar. År 2008 tog sig Pia till semifinal i VM, och så sent som i år upprepade hon prestationen. Däremot har hon ännu inte lyckats vinna SM-gruppen trots flera försök. Pia har varit ("manlig") stormästare sedan 1992 och är gift med den spanske stormästaren Juan Manuel Bellón López. Tillsammans har de dottern Anna, som ligger 23:a på världslistan över flickor födda 2002. Efter att länge ha bott i Fuengirola är familjen numera bosatt i Stockholm. Alla tre ställer upp i CellaVision Chess Cup. Vi bad Pia att svara på våra intervjufrågor. 

Namn: Pia Cramling, född 23 april 1963 i Vantör, Stockholm
Yrke, utbildning, sysselsättning? Efter gymnasiet (NA) visste jag inte vad jag skulle göra och läste drygt 20 poäng ryska på Stockholms universitet. 1987 blev det programmering på Malmö Folkhögskola och jag fick avsluta med tre månaders praktik på Kockums. Programmering var helt fel att läsa och det året var mitt tuffaste. Men efteråt visste jag äntligen vad jag vill göra med mitt liv och följde med Juan till Spanien. Schack är inte mitt yrke, det är min passion.
Nuvarande bostadsort: Stockholm.

Klubbar: SK Team Viking och Cercle d'Échecs de Monte Carlo.                                   Foto: Lars O.A. Hedlund
När började du spela schack och vem lärde dig? Jag var 10 år och lärde mig reglerna på Schackklubben Passanten, men det var förstås min bror Dan som lockat mig dit. 
Vilket är ditt mest minnesvärda parti? Mitt första parti mot Victor Korchnoi i Lloyds Bank Open 1982. Jag fick sitta på ett av toppborden uppe på podiet och möta den världsstjärna jag då beundrade mest. Efter mitt drag 5.d4 tänker Kortchnoi i över en timme, för att som han sa efteråt undvika alla remivarianter. Men det blev remi i alla fall och Korchnoi satt länge kvar och analyserade partiet med mig och andra som slöt upp. Det var stor uppståndelse och fullt med folk runt bordet. Jag hade dessutom en enkel vinst strax före slutet, som Michael Stean fann i efteranalysen.
Vilket är ditt bästa parti? Det var en svår fråga. Jag har flera partier jag gärna minns och tycker om, men inget som känns riktigt perfekt helt igenom. 
Vilken är din mest smärtsamma förlust? Jag har förlorat många partier på de mest konstiga sätt. Det värsta är ändå när man gör hemska misstag i lagsammanhang, som ifjol när jag lyckades förlora ett damslutspel med merbonde mot Kovalevskaja i andra ronden i Europacupen för klubblag. Därmed förlorade vi matchen och hade inte längre chans att slåss om guldet.
Vilken schackspelare har du mest inspirerats av? Naturligtvis min bror Dan och Juan.
Vilka är de tre bästa schackböckerna du läst? Chess Positions, en bok med studier och schackproblem från spelade partier jag hade på nattduksbordet som junior och Simon Webbs underhållande Chess for Tigers har inspirerat. Axels Smiths träningsbok Pump up your Rating är helt enkelt utomordentligt bra. 
Vilket är det parti som du mest inspirerats av? Alla partier jag följde i Rilton 1976/77 på Kullskolan. Jag vågade inte delta själv, men åkte till tävlingen alla dagar utom en under jullovet och blev oerhört inspirerad att tävla efter det.
Rangordna de tre bästa schackspelarna genom tiderna? Fischer, Magnus och Kasparov.
Vilken är din favoritöppning som vit? Fram med dambonden och spel i centrum med vit.
Vilken är din favoritöppning som svart? Varianter som ger mig motspel i centrum. 
Vilka är dina styrkor som schackspelare? Koncentrationen när den infinner sig – då är jag i en bubbla och har ingen aning om vad som händer runt om mig.
Vilka är dina svagheter som schackspelare? Alltför många, men det som varit tydligast under åren är att jag alltid haft svårt att ta beslut, vilket lett till många hemska tidsnöder.
Ditt tips till en spelare som vill bli bättre? Många spelare inklusive jag själv sätter en massa press på sig, men då kan schack bli jobbigt. Hitta en träningsform och tävlingar som passar dig och som känns bra och kul!
Vilken betänketid föredrar du? Den som nu blivit klassisk 40 drag/90 minuter och sedan 30 minuter för resten av partiet plus 30 sekunder/drag. Men vare sig man spelar blixt, snabbschack eller långpartier är det ett måste att ha extratid per drag. Jag blir frustrerad när jag ser unga spelare lära sig att man först måste ta motståndarens alla pjäser när man har dam över, men lite tid kvar för att åtminstone få remi om tiden går ut.
Vilken schackregel borde ändras? Nolltolerans i öppna tävlingar – där blir det helt fel.
Vilken är din favoritmat? Vegetarisk  men tyvärr är jag inte vegetarian – en dröm jag hoppas uppfylla någon gång. 
Vilken är din favoritdryck? Vatten och grönt te.    Vilken är din favoritfärg? Grön.   
Vilken är din favoritmusik? Popballader.   Vilken är din favoritfilm? Klassikern Ben Hur.   
Vilken är din favoritskådespelare?  Rowan Atkinson – Mr Bean.   Vilken är din favoritskådespelerska? Min dotter Anna. Vilken är din favoritförfattare? Jan Guillou är en av flera.   Vilken är din favoritkonstnär? Juan, han är inte bara kreativ vid brädet.   Vilken person beundrar du mest? Malala Yousafzai och andra som på fredlig väg slåss mot orättvisor.   Vad är det bästa med att spela schack?  Alla vänner jag har fått under åren och det är dessutom så himla kul att att tävla.   Vem blir nästa världsmästare i schack? Magnus.

Tack Pia för intressanta svar. LASK önskar hela familjen lycka till i CellaVision Chess Cup!
Calle Erlandsson

Tidigare intervjuer:
GM Jacob Aagaard   GM Jonny Hector   Carl Fredrik Johansson   GM Stellan Brynell   GM Jens Kristiansen 

Linje













FEEDBACK

Chessbase 2019
Chessbase (tyska) 2019
Chessbase 2016

LÄNKAR - LINKS

FIDE - Världsschackförbundet
Sveriges Schackförbund
Dansk Skak Union
Lunds ASK
Lunds Schackakademi
Inte bara schack (Lars Grahn)
Bergens Schackklub
FIDE-rating
New In Chess
ChessBase
Schackbutiken, Göteborg

 
Skugga Skugga Skugga