Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 11 november 2010
Sebastian
Utskriftvänlig
Samtal med Jasmin
Intervju med nyblivne Internationelle mästaren Jasmin Bejtovic!

Q: Grattis till IM-titeln!
A: Tack så mycket. Jag är väldigt glad!

Q: Hur länge har du bott i Sverige?
A: Jag har bott i 3 år, men bara 2 år om man räknar effektiv tid, på grund av alla resor. 

Q: Betyder Bejtovic något?
A: Både Jasmin och Bejtovic är inte jättevanliga, men inte ovanliga heller, ungefär som Nils och Lindahl i Sverige kanske.

Q: Vad finns det för skillnader mellan Sverige och Bosnien-Herzegovina?
A: Sverige är mer organiserat, där finns ingen korruption. Bosnien-Herzegovina har ett krig bakom sig, och mycket måste byggas upp. Där är mycket schack, men ingen bra organisation. Det har bara varit 4 mästerskap på de 8 år då schackfederationen har varit aktiv. Det finns stor schacktradition och kultur men organisationen är inte på bra nivå. Kanske för att schackfederationen har ekonomiska problem.  Annars är det lite skillnader i klimatet. Tycker inte det är jobbigt, utan trevligt med snö. Det är mycket snö i Bosnien, men inte i Herzegovina.

Q: Vilken är den roligaste tävlingen att spela tycker du?
A: Marianske Lazny eftersom det är en lugn stad och tävlingen går mitt i vintern. Det är en mysig och riktig schackstämning på grund av de ryska juniorerna som kommer dit med sina tränare, och också de andra deltagarna är trevliga. Man har känslan av att tiden stannade där på 80-talet. Lokalen har dessutom långa gardiner och högt i tak, vilket påminner om 80-tals spellokaler. Det finns även bra restauranger. Jag planerar att spela i GM-grupp där i januari.

Q: Vilken schacköppning tycker du är roligast att spela?
A:Jag tycker att det är i maroczy som jag spelar som bäst, men annars är det roligast att spela i KID. Också som vit med bra bondestruktur där man kan pressa i slutspel.

Q: Vilken schackspelare beundrar du?
I Sverige är det Agrests spelstil. Genom tiderna är det Botvinniks strategiska spel, Rubinsteins spelstil, den unga Kasparovs angrepsschack. Nu för tiden är det mest Kramnik. Annars tycker jag Fischer är den bäste genom tiderna, även om jag inte gillar hans spelstil för den är för lik nutidens datorer. Av de svenska GMs som jag känner tycker jag att Agrest, Pontus, Tiger, Stellan och Hector är trevligast. Tiger har många bra åsikter och kämpar mest för schackspelarnas status i samhället. Jag tror att stormästare (och IMs som är proffs) inte borde hjälpa med organisation, för det är inte deras jobb, men samtidigt ha rättigheter att klaga på arrangörerna(om dom gör något fel). Turneringar finns för schackspelarna, och inte för domarna och funktionärer. Därför gillar jag inte stormästare som bara passivt accepterar sin roll i svenskt schack när det verkligen kan förbättras.Vi får se hur LASKs nya GMs ska förhålla sig till att förbättra villkor för proffs.

Q: Hur och när började du spela schack?
A:När jag var 7-8 år lärde jag mig reglerna. Sen spelade jag inte seriöst innan jag var 15, men då fick jag lite schackböcker! Sedan blev det träning tills jag var 17. Då var det krig i landet och det fanns inga turneringar. När jag var 17-18 började jag spela i tävlingar (2-3 per år). Som 21-årig vann jag Hercegovinska mästerskapet. Sen mellan 22-24 spelade jag mer och blev FM. Sen var det uppehåll fram tills jag blev 29.

Q: Gillar du att spela med tillägstid eller inte?
A: Finns en fördel i att man ej kan vinna på tid med torn under, men samtidigt tappar man tidsnödskänslan, så jag gillar det inte.

Q: Hur blev du IM?
A: Innan jag försökte bli IM spelade jag bara 30 elopartier i mitt liv. Därför trodde jag att jag behövde mer erfarenhet. Jag spelade rätt mycket och rankingmässigt gick det inte så bra. Sen spelade jag lite mindre, men bra tävlingar. Under tiden lärde jag mig att schackpsykologi och motivation är väldigt viktigt. Min styrka blev större och titeln kom naturligt. Jag var en spelare med ranking lite över 2300 men sen på bara 7 månader gjorde jag +100 i elo och tog tre normer. Varje gång när jag var nära norm tog jag norm. Jag visade psykisk styrka genom att vinna alla viktiga partier.

Q: Vad har du för plan för att bli GM?
A: Jag har några olika steg. Först: Bevisa att jag är stabil över 2400, och det tycker jag att jag har delvis visat på de senaste 15 partierna. Sen ska jag spela slutna GM-grupper, aldrig gjort innan. Men jag har redan spelat i seriespel (i Bosnien-Herzegovina) där jag mötte snitt nära 2500 i elo så jag vet hur känslan är när alla vill vinna mot dig, och oavsett resultatet idag vet du att imorgon kommer tufft motstånd. Sedan ska jag bredda öppningsrepertoiren, och spela mer konkret oh irationella ställningar. Slutspel tror jag inte att jag behöver förbättra och är minst lika bra som stormästarna som jag har mest kontakt med (samtidigt är flera delar i mitt spel inte ens på IM nivå). Jag har mina cirrkulära perioder, några månader med ganska många tävlingar och sen några månader utan spel (kanske bara seriespel). Under icke-speltiden försöker jag analysera allt som var viktigt under min spelperiod. Och om i en sån period jag gör nån framsteg då blir jag nöjd. Det måste inte vara rankingframsteg, utan bara framsteg i spel.

Q: Vad ska du spela framöver?
A:Det blir en hel del: PragOpen/Rilton(beror på rilton arrangörerna), Marianske Lazny GM grupp, seriespel för LASK/K41, Cappelle,Lunds GM-tävling Copenhagen Chess Challenge(om det krockar inte med Bosna open),  Bosna Open (föra året 105 000 Euro i prispengar). Kanske Bosniska mästerskapen(om det blir nån sluten grupp som i 2010,jag har plats i bästa grupp nu). På slutet på våren ska jag antagligen flytta 2-3 månader till Mostar och spela lite mer på Balkan. Seriespel i bosnisk högstaserie och första division också (det är tillåtet) för jag får bra betalt där, och en till turnering i Sarajevo som ingår i Balkan grand prix serie. Tror att Balkan ska bli schackcentrum om några år, samma som på 70 och 80 talet. Just nu är det Spanien. Jag är glad att Tiger delar mina åsikter. Sen kanske Olomouc GM grupp igen (om jag blir inte trött), kanske politiken eller pardubice. Något ska jag hoppa över. Sen kommer analysperiod. Jag försöker att Bojkotta det svenska formatet med tredagarsspel. Det är anpassat för amatörer, och jag hade hellre sett att det var tex 4-5 dagar som Neckar Open i Tyskland. Också tycker jag att det borde göras en svensk cup med de stora svenska Opens som kvalificering. Kanske man summerar ihop poäng från varje tävling med tex 15-12-10-8-6-5-4-3-2-1 som poänggivning. På slutet de 10 bästa kan spela i sluten grupp i en av städerna som organiserar såna tredagstävlingar. Det betyder att varje 6 eller 7 år en stad som organiserar tävling (exempelvis Laholm) ska organisera final sluten grupp (andra år Malmö, tredje år Norrköping osv). Då blir det inte dyrare men samtidigt mycket mer intressant. Även sponsorer kan vara mer intresserad i något sånt, och självklart att många IMs och titetlspelarna kommer att spela. Speciellt såna som har chans att kvalificera sig till final. Kanske turneringar tappar några amatörer men just nu som jag ser det tävlingar som Deltalift open saknar en stort del titelspelarna. Men det är bara en idé, och ska kanske bara stanna som idé för tydligen saknas samarbete mellan arrangörer. För att bevisa att det går att organisera tävlingar, tänker jag (med hjälp av LASK) organisera en GM tävling på våren och en ELO-turnering som kvalificering. Vi får se hur ska det gå.

Q: Vad ser du på tv?
A: Ser väldigt sällan på tv, kanske någon fotbollsmatch ibland. Jag tittar mest på filmer eller serier på datorn. LOST gillar jag! Jag gillar också piratpartiet :-) även om jag röstade på vänsterpartiet. Senaste tv-serie jag såg på datorn var faktiskt Twin Peaks. Jag började se den 91-92, men sen bröt kriget ut och jag fick inte sett klart den. Förrens nu!

Q: Vad lyssnar du på för musik?
A: Mest Yugoslavisk Punk/Rock-musik. Av övriga band från Europa gillar jag Muse från Walles. Jag var på deras konserter i London och Köpenhamn med min fru, men jag är inget riktigt fan av dem. Men hon är definitivt ett stort fan!

 

 Tack Jasmin för intervjun! Det kommer att komma ut intervjuer med ganska regelbunden takt framöver på denna sidan. Foto av Calle Erlandsson.

 

Linje

  Hans Tikkanen
  Nils Grandelius
  Tiger Hillarp
  Jesper Hall
  Axel Smith
  Jasmin Bejtovic
  Silas Lund
  Sebastian Nilsson
  Mladen Gajic
  Drazen Dragicevic
  Linus Olsson

 » Tillbaka till startsidan
 
Skugga Skugga Skugga