Lunds Akademiska Schackklubb
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Hem Hem
Publicerad den 2 oktober 2005
LASK
Utskriftvänlig
VM rond 3 & 4
Efter den snabba remin i rond 1 mellan Svidler och Adams anade man det värsta. Rond 3 & 4 visade sig istället att bli en vinstkavalkad som sällan tidigare skådats. 8 avgjorda partier av 8 möjliga - och Leko inblandad i 2 av dom!

Anand inledde med ett fantastiskt parti mot Adams. I minnesbanken hittade han ett drag (23.Dd2) som han analyserat för 10 år sedan. Ett torn offrades och Anand riktade in alla sina pjäser mot Adams kung. Ganska snabbt förstod man att den svarta monarken var hjälplös utan försvarare - efter 32 drag var det uppgivet. Anand spelade kanske 2-3 egna drag i detta parti - en fantastisk prepp helt enkelt.

Morozevich spelade lika tamt som Stellan Brynell mot Sicilianskt (3.Lb5+) och bjöd sedan remi efter drag 12. Han inställning är svår att förstå, men så straffades han också effektivt av Topalov.

Polgar spelade ett fantastiskt parti mot Kasimdzhanov där hon offrade 3 pjäser i olika omgångar. Uzbekens kung lyckades aldrig hitta en säker plats på brädet men ologiskt nog var det inte förrän i slutspelet som Polgar kunde inkassera sin första vinst.

Svidler spelade spanskt mot Leko och lyckades oordning bland svarts pjäser. Detta ledde såsmåningom till att svart fick se brädet indelat i två läger - damflygeln där de inaktiva pjäserna stod och kungsflygeln där kungen ensam försökte skyla sig. Kommunikationen mellan dessa två läger var bristfällig och Svidler hakade på i toppstriden med ett enkelt mattangrepp.

I rond 4 bestraffades Anand retroaktivt för sin turliga remi mot Topalov i rond 2. I en intressant variant i Sicilianskt hade vit bönder på a, b, c, f, g och h-linjen medan svart hade sina bönder på a, b, d, e, g och h-linjen. Frågan var om Anands centrumbönder var starka eller svaga. På kort sikt gav de naturligtvis aktivt pjässpel men Kasimdzhanov lyckades eliminera dessa båda bönder och gå på Anands kung. Med matt i ett drag gav indiern upp.

Leko spelade hårt på vinst mot Polgar, och offrade ett par bönder för ett snabbt genombrott i centrum i en Sicilianare. Polgar stod hjälplös kvar med kungen i centrum och det var bara en tidsfråga innan hon skulle få sträcka vapen.

Morozevich försökte reparera skadan från förra ronden genom att spela något mer aktivt mot Svidler. Rockad åt olika håll, där vit verkade vara snabbast. Ett litet taktiskt trick gav vit en merbonde och vinstställning. Ett slutspel med dam+torn mot dam+torn uppstod och i sådana slutspel brukar det alltid straffa sig att spela på vinst - det går alltid att kontra med ett mattangrepp! Så skedde också denna gång och Morozevich fick inkassera sin andra raka förlust.

Topalov slog Adams efter en horribel bortsättning av den sistnämnda. Med 4 minuter kvar, i en relativt välbalanserad ställning, går han på en 2-dragare och förlorar kvalitet.

Mest positivt hittills har utan tvekan varit den höga vinstprocenten, 62,5. Många partier har också varit rockad åt olika håll med ömsesidigt angrepp. Lite anmärkningsvärt är att det endast finns en utpräglad d4-spelare bland dessa 8 - Topalov.

Rond 3
Anand-Adams 1-0
Morozevich-Topalov 0-1
Polgar-Kasimdzhanov 1-0
Svidler-Leko 1-0
Rond 4
Kasimdzhanov-Anand 1-0
Leko-Polgar 1-0
Morozevich-Svidler 0-1
Topalov-Adams 1-0
Linje

Byt teckenstorlek

Kontakt
Pixelkant vänster SCHACKHUSET
0766-270331
Trollebergsvägen 105, Lund
stadsbuss linje 2 mot Värpinge
hållplats: Jöns Ols Toft


UKRAINA - УКРАЇНА

VILL DU BLI LEDARE?


Gynna LASK:s
SPONSORER

> SPONSOR-INFORMATION
> STÖD LASK - BLI BLODGIVARE!
> MEDLEMSAVGIFTER
> LASK-INFORMATION
> REGLER
> LIVE-PARTIER
> REJTINGLISTOR
> SCHACKSKOLAN
> SOCIALT
> LUND OPEN
> LASK OPEN
> ÖVRIGA TURNERINGAR
> UNGDOMSTURNERINGAR
> ELITLAGET
> SERIESPEL
> SVENSKT GRAND PRIX
> LASK-PUBLIKATIONER
> LÄNKAR
> LASK:s FLYKTINGFOND
> CARNSTAMFONDEN
> MARTENSFONDEN
> BOKEN OM ROLF MARTENS

LARS OA HEDLUNDS BILDBANK


KOMMANDE ARRANGEMANG
> 28/4 Skåne Open Lund, jun & kadett
> 2/5 GULDHÄSTEN rond 7-9 kl 17.20
> 5/5 Skåne Open Lund, seniorer
> 9-11/5 Deltalift Open Tylösand, GP6
> 24/5 Schackomat Fransk afton
> 25/5 Schackåttan Bara
> 26/5 Rolf Martens minne Lund
> 8-9/6 Damallsvenskan Stockholm
> 13/6 Schackskolans våravslutning kl 17
> 14-16/6 Top Univ Team Bologna
> 15-16/6 LASK Weekend Lund
> 25-28/6 SOMMARLÄGER Lund kl 10-16
> 28/6-7/7 SM 2024 Fortnox Arena, Växjö
> 26-28/7 Rödeby Open Karlskrona
> 2-4/8 Mragel Open Lund
> 25/8 Frans G Bengtssons minne Lund

MOTIONSIDROTT (födda <2008)

INNEBANDY-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
INNEFOTBOLL-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
PADEL-intresserade:
Ta kontakt med Kjell Petersson
BORDTENNIS-intresserade:
Ta kontakt med Sven-Ingvar Sundin
LÅNGLÖPNING-intresserade:
Ta kontakt med Axel Smith

LUGI MOTION Victoriastadion

Play online chess



2700chess.com for more details and full list


Pixelkant höger
 
Skugga Skugga Skugga