Lunds Akademiska Schackklubb
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Hem Hem
Publicerad den 24 april 2005
LASK
Utskriftvänlig
Taastrup/Skovlunde International Junior Open
Ingen av svenskarna gjorde bra resultat i Taastrups och Skovlundes IM-turnering för juniorer. Ingen kan dock sägas vara missnöjd ändå.

- Linus Olsson tog turneringens enda stormästarskalp mot GM Carsten Høi. Samma dag spelade han också remi med GM Nick De Firmian. Imponerande!
- Man fick följa Sigemanturneringen på nära håll i 4 dagar. Speciellt var det kul att följa Hikaru Nakamura som oftast hade minst en timme mer på klockan än motståndaren. Hans nonchalanta spel ledde också (rättvist) till ett par bortsatta poäng. Mot Sasikiran spelade han 1.e4 e5 2.Dh5!! som i en kubansk bok jag har hemma får två utropstecken. Tyvärr förstår jag inte spanska så jag vet inte varför draget är så genialiskt.
- Peter Heine Nielsen och Lars Bo Hansen är bra kommentatorer men de slår inte Stellan Brynell som kommenterade i Malmö. Det känns mera gemytligt om man använder demonstrationsbräde istället för datorer. Kanske spelar det också in att Stellan oftast kommenterar på svenska.
- Juniorturneringen var utmärkt arrangerad. Referat på Internet, underbar och rymlig spellokal, vägg i vägg med Sigeman, bra boende etc. Finns ingenting att anmärka på.
- En LASK:are var den enda som lyckades komma upp i över 1.40 på klockan med FIDE-betänketiden (90 min + 30 sek/drag).
- I sista ronden kom Linus en kvart sent. Det hjälpte dock motståndaren föga, då han efter sex drag och 2 använda minuter låg torn under.
- Turneringen måste gett de danska juniorerna underbar träning och mycket motivation inför framtiden. Turneringsledarna Lars Bech Hansen, Jacob Pallesen, Tom Skaavgard och Brian Christensen har gjort ett mycket bra jobb för danskt ungdomsschack.
- Vi svenskar fick som gäster bo gratis på Quality Hotel och hade heller inga övriga kostnader för turneringen. Känns nästan som om danskarna vill tacka för Hallsberg.
- En dansk med elo 2100 besegrade alla fyra LASK:arna och vann inga andra partier i turneringen. Nu ryktas det att han ska få gratis tågbiljetter till Sverige. Lägg hans namn på minnet: Nicolaj Korolev.
- Undertecknad blev lite överraskad när en av mina motståndare följde ett av mina tidigare partier i turneringen. Eftersom jag tyckte jag spelade bra då följde jag också partiet. Efter 21 drag kom jag på att jag faktiskt förlorade det tidigare partiet och det var bäst att avvika. Då var det redan kört men en remi trollades ändå fram.
- I sista ronden försökte ytterligare en dansk göra samma sak mot mig och följde mitt förlustparti mot Nick De Firmian. Då avvek jag efter 16 drag och vann enkelt.
- En LASK:are var den enda som lyckades flytta en c-bonde till g7. Den kämpade sig dit via c3-d4-e5-f6-g7.
- Bra spel men dåliga resultat, så kan nog samtligas insats sammanfattas. Fast i och för sig, lägger man ihop poängskörden som två spelare i ett parti anser att de borde ha tagit blir det nog mer än en poäng.
- Linus fick spela ett par partier med Norska Råttförsvaret, en uppfinning av Rolf Martens. Än håller den teoretiskt. En annan uppfinning, Mumievarianten, lyckades både bli vederlagd och återuppstånden under turneringen.
- Efter att Hans förlorat ett jämt och taktiskt parti yttrade Sebastian de bevingade orden: "Man ska inte tvinga motståndaren att göra matt". Åh fan.
- En LASK:are var den enda som tänkte 70 minuter på ett drag i en ställning han redan sett hemma och analyserat med datorn.
- Sebastian lyckades, enligt Nick De Firmian, förbättra teorin i Najdorf jämfört med vad Fischer hade spelat tidigare. Tyvärr mötte han en stormästare i storform (8/9 totalt) som spelade snabbt och bra. Denna gången vann han efter 22 drag och mindre än en kvarts använd betänketid.
- Linus har snittat ungefär ett parti om dagen den senaste månaden. Kanske är det så mycket som behövs inför mötet med Stellan Brynell på måndagen. 1½ / 2 behövs för IM-norm, Sebastian är den andra motståndaren.
- Det finns planer på en fortsättning för juniorturneringen nästa år. Givetvis blir vi svenskar inbjudna då, tacksammare elokossor finns ju inte.
- Till sist, ett stort tack till arrangören.


/Axel
Linje

Byt teckenstorlek

Kontakt
Pixelkant vänster SCHACKHUSET
0766-270331
Trollebergsvägen 105, Lund
stadsbuss linje 2 mot Värpinge
hållplats: Jöns Ols Toft


UKRAINA - УКРАЇНА

VILL DU BLI LEDARE?


Gynna LASK:s
SPONSORER

> SPONSOR-INFORMATION
> STÖD LASK - BLI BLODGIVARE!
> MEDLEMSAVGIFTER
> LASK-INFORMATION
> REGLER
> LIVE-PARTIER
> REJTINGLISTOR
> SCHACKSKOLAN
> SOCIALT
> LUND OPEN
> LASK OPEN
> ÖVRIGA TURNERINGAR
> UNGDOMSTURNERINGAR
> ELITLAGET
> SERIESPEL
> SVENSKT GRAND PRIX
> LASK-PUBLIKATIONER
> LÄNKAR
> LASK:s FLYKTINGFOND
> CARNSTAMFONDEN
> MARTENSFONDEN
> BOKEN OM ROLF MARTENS

LARS OA HEDLUNDS BILDBANK


KOMMANDE ARRANGEMANG
> 28/4 Skåne Open Lund, jun & kadett
> 2/5 GULDHÄSTEN rond 7-9 kl 17.20
> 5/5 Skåne Open Lund, seniorer
> 9-11/5 Deltalift Open Tylösand, GP6
> 24/5 Schackomat Fransk afton
> 25/5 Schackåttan Bara
> 26/5 Rolf Martens minne Lund
> 8-9/6 Damallsvenskan Stockholm
> 13/6 Schackskolans våravslutning kl 17
> 14-16/6 Top Univ Team Bologna
> 15-16/6 LASK Weekend Lund
> 25-28/6 SOMMARLÄGER Lund kl 10-16
> 28/6-7/7 SM 2024 Fortnox Arena, Växjö
> 26-28/7 Rödeby Open Karlskrona
> 2-4/8 Mragel Open Lund
> 25/8 Frans G Bengtssons minne Lund

MOTIONSIDROTT (födda <2008)

INNEBANDY-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
INNEFOTBOLL-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
PADEL-intresserade:
Ta kontakt med Kjell Petersson
BORDTENNIS-intresserade:
Ta kontakt med Sven-Ingvar Sundin
LÅNGLÖPNING-intresserade:
Ta kontakt med Axel Smith

LUGI MOTION Victoriastadion

Play online chess



2700chess.com for more details and full list


Pixelkant höger
 
Skugga Skugga Skugga