Lunds Akademiska Schackklubb
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Hem Hem
Publicerad den 10 mars 2005
LASK
Utskriftvänlig
Kasparov lägger av!
LASK News kan som första svenska nyhetsmedium släppa bomben - Garry Kasparov drar sig tillbaka från tävlingsschacket.

Under de senaste åren har många kritiska röster menat att Kasparov inte längre är världens bästa schackspelare. Grunden till kritiken har varit få turneringsframträdanden och dåliga prestationer i de stora turneringarna, t.ex. mediokra 6½ / 12 i Linares 2003 och 2004. Så sent som för några dagar sedan skrev spelarorganisationens ordförande, Joel Lautïer, att Kasparov inte visade den klass som en världsetta borde göra utan att han endast höll förstaplatsen på elolistan pga gamla prestationer.

Kasparov tystade dock många av kritikerna när han segrade i Ryska Mästerskapen i höstas efter en imponerande uppvisning. Även i den nyss avslutande superturneringen i spanska Linares, där Kasparov segrade efter särskiljning på 8/12, visade han att kritikerna dragit förhastade slutsatser. Hans prestationsrejting på 2853 måste sägas vara i underkant då han var den som spelade på vinst i nästan alla partier, speciellt kan hans uppvisningar bakom de svarta pjäserna mot Kasimdzhanov och Adams rekommenderas. Så sent som igår skrev jag här på hemsidan: "Hungrig som en tiger har han kämpat, spelat på vinst i nästan alla partier och sänt ut en tydlig signal om att han inte tänker släppa ifrån sig platsen högst upp på världsrankingen." Så fel man kan ha.

Kasparovs sista tävlingsparti, även om man naturligtvis inte kan veta hur definitivt detta besked är, blev en sorlig uppgörelse - han räknade fel på ett bondeslutspel och förlorade mot Topalov i 30 drag. Till det spanska nyhetsmediet Marca säger han:
- Mina nerver har spelat mig spratt de senaste två dagarna när jag har spelat mot Anand och Topalov, då jag redan visste att jag aldrig mera kommer få chansen att möta dessa stora schackspelare i partier under dessa förhållanden.

På presskonferensen där Kasparov tillkännagav sitt beslut närvarade hans mor, och hon kunde inte hålla tårarna tillbaka. Kasparov, som menar att detta beslut växt fram under de senaste två månaderna, fortsätter:
- Jag drar mig tillbaka eftersom jag känner mig utnyttjad av FIDE de senaste åren, det verkar som om de bara har använt mitt namn i reklamsyfte, och eftersom de verkat tro mera på andra människor. Att jag framför detta här beror på att Linares är den bästa turneringen i världen. Ingen annan har lyckats hålla en kontinuitet på turneringen med så hög kategori.

Naturligtvis har alla plötsliga vändningar med anledning av världsmästartiteln, t.ex. den iställda matchen mot Kasimdzhanov, varit en av de avgörande faktorerna bakom Kasparovs drastiska beslut. FIDE har en stor skuld i det hela genom massvis med ouppfyllda löften, tomma uttalanden och misslyckade planer. Kasparov lämnar dock inte schacket helt och hållet:
- Från och med nu kommer jag bara spela schack av glädje. Jag kommer att spela snabbschack, hålla några simultanuppvisningar, ge lektioner och fortsätta att framträda offentligt. Dessutom kommer jag att fortsätta skriva min serie ”My Great Predecessors” och njuta av den största passionen jag har haft i mitt liv, schacket.

Det finns säkert de som nu hoppas på att det äntligen ska gå att kora en obestridd världsmästare á la zon- och kandidatturneringar. Topalov sa för en tid sedan i en intervju att det inspirerade honom att slåss om världsmästartiteln – kanske anade han vad som var på gång. Dock, det kommer aldrig att kännas som ett rättvist världsmästerskap utan Kasparovs deltagande, även om han frivilligt ställer sig utanför. Kasparov har sina egna funderingar:
- Jag vet inte vad som kommer att hända med löften som Carlsen och Karjakin. Det är möjligt att Bobby Fischer och jag är de schackspelare som har betytt mest för schackets popularitet i världen. Uppriktigt sagt, för tillfället ser jag inte vem som kan ta över denna roll.

Att världens kanske genom tiderna bästa schackspelare drar sig tillbaka pga organisatoriska misslyckanden hos världsschackförbundet är naturligtvis tragiskt bara det. Dock är det ännu mera tragiskt att detta säkerligen inte kommer att förändra någonting. Kaoset lär fortsätta, med skillnaden att de senaste tjugo årens världsetta inte längre är med i leken. Naturligtvis kan man hoppas att Kasparovs utspel endast är en taktisk manöver - något som han behärskar bättre än alla andra - för att få FIDE att inse att deras agerande inte gynnar någon. Hoppas kan man alltid, men utsikterna lär inte vara stora.

LASK tackar Kasparov för hans insatser för schackvärlden - med besöket i Lund 13 december 2003 som en ömsesidig höjdpunkt?!

Axel Smith

Edit: Så har chessbase.com kommit med en artikel och ett videoklipp av det hela, och denna nyheten fyller egentligen inte längre någon funktion...
Linje

Byt teckenstorlek

Kontakt
Pixelkant vänster SCHACKHUSET
0766-270331
Trollebergsvägen 105, Lund
stadsbuss linje 2 mot Värpinge
hållplats: Jöns Ols Toft


UKRAINA - УКРАЇНА

VILL DU BLI LEDARE?


Gynna LASK:s
SPONSORER

> SPONSOR-INFORMATION
> STÖD LASK - BLI BLODGIVARE!
> MEDLEMSAVGIFTER
> LASK-INFORMATION
> REGLER
> LIVE-PARTIER
> REJTINGLISTOR
> SCHACKSKOLAN
> SOCIALT
> LUND OPEN
> LASK OPEN
> ÖVRIGA TURNERINGAR
> UNGDOMSTURNERINGAR
> ELITLAGET
> SERIESPEL
> SVENSKT GRAND PRIX
> LASK-PUBLIKATIONER
> LÄNKAR
> LASK:s FLYKTINGFOND
> CARNSTAMFONDEN
> MARTENSFONDEN
> BOKEN OM ROLF MARTENS

LARS OA HEDLUNDS BILDBANK


KOMMANDE ARRANGEMANG
> 28/4 Skåne Open Lund, jun & kadett
> 2/5 GULDHÄSTEN rond 7-9 kl 17.20
> 5/5 Skåne Open Lund, seniorer
> 9-11/5 Deltalift Open Tylösand, GP6
> 24/5 Schackomat Fransk afton
> 25/5 Schackåttan Bara
> 26/5 Rolf Martens minne Lund
> 8-9/6 Damallsvenskan Stockholm
> 13/6 Schackskolans våravslutning kl 17
> 14-16/6 Top Univ Team Bologna
> 15-16/6 LASK Weekend Lund
> 25-28/6 SOMMARLÄGER Lund kl 10-16
> 28/6-7/7 SM 2024 Fortnox Arena, Växjö
> 26-28/7 Rödeby Open Karlskrona
> 2-4/8 Mragel Open Lund
> 25/8 Frans G Bengtssons minne Lund

MOTIONSIDROTT (födda <2008)

INNEBANDY-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
INNEFOTBOLL-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
PADEL-intresserade:
Ta kontakt med Kjell Petersson
BORDTENNIS-intresserade:
Ta kontakt med Sven-Ingvar Sundin
LÅNGLÖPNING-intresserade:
Ta kontakt med Axel Smith

LUGI MOTION Victoriastadion

Play online chess



2700chess.com for more details and full list


Pixelkant höger
 
Skugga Skugga Skugga