Lunds Akademiska Schackklubb
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Hem Hem
Publicerad den 9 mars 2005
LASK
Utskriftvänlig
Lund Open rond 5
Uppdaterad turneringstabell för samtliga grupper!

Superturneringen i Linares går mot sitt slut och därmed också en trevlig sysselsättning för oss som följer livesändningen mer eller mindre på heltid. Partierna i sig har ofta slutat i ett antiklimax med fredliga remislut i intressanta ställningar, de flesta av spelarna verkar har gått in med föresatsen att kämpa för en halva i alla lägen. Man kan mer eller mindre säga att Kasparov har fått bära hela turneringen på sina axlar - men som han gjort det! Hungrig som en tiger har han kämpat, spelat på vinst i nästan alla partier och sänt ut en tydlig signal om att han inte tänker släppa ifrån sig platsen högst upp på världsrankingen. Nåväl, efter att sista draget var gjort i partiet Anand - Vallejo var det dags att ge sig ut i den skånska vårvintern och titta till Lund Open. De 2-3 icke-spelande åskådare som frekventerat turneringen har aldrig behövt vara besvikna - frisk satsning åt båda hållen och få remier. Dagens partier var inget undantag, två uppskjutna till trots. I den haltande tabellen kommer förhoppningsvis flera av de uppskjutna partierna spelas inom kort (läs: innan rond 7).

FM Esben Lund - GM Stellan Brynell 0-1
En efter en stupar de, motståndarna till Brynell. Det är inget skarpladdat artilleri han använder utan djupa strategiska manövrar som antingen vinner terräng eller desorienterar motståndarnas trupper. Om vi fortsätter med att citera Nimzowitsch: "Mästaren däremot är nöjd om han lyckas upptäcka skuggan av en försvagning av bondestrukturen, varsomhelst i någon avkrok på vänstra halvan av brädet". Sådana är dom - stormästarna. I dagens parti var Brynell svart i en kungsindier. Vit spelade alltför försiktigt, som så ofta kan ske när man möter högre rejtade spelare, och fick snart se e3! nerkört i halsen. När denna bonde oslagen fick stå på f2 förstod nog många vad som skulle komma att bekräftas ett par drag senare, 0-1 och signerat protokoll.

FM Heine Olsen - Baldvin Gislason Bern ½-½
Idag spelade Bern ett lite lugnare parti än tidigare som såsmåningom ledde till utjämning för svart i en Tjigorin. Efter avbyten uppnåddes slutligen ett tornslutspel där Olsen hade fördelen av en löpare. Fördelen var dock högst marginell och allvarliga vinstförsök hade resulterat i nästan lika allvarliga förlustförsök. Eftersom Olsen upplevde detta redan i förra ronden, att spela på vinst men plötsligt få kämpa för remin, valde han att ta remin idag.

FM Linus Olsson - Bosse Lindberg 0-1
Dagens mest intressanta parti, med all respekt för strategiskt manövererande måste man säga att 6-5 vinster är mer engagerande än 1-0 dito, var Olsson - Lindberg i en fianchetto-benoni med tidigt svart b5. Vit forcerade fram en fribonde till d6 och frågan var, som så ofta, är bonden stark eller svag? Faller bonden utan kompensation för vit är partiet förlorat medan svart inte har mycket att sätta emot om vit lyckas rycka åt sig initiativet - inte många mer än Leko och pågarna i Linares hade klarat av att spela remi från denna ställningen. I detta parti visade sig bonden ge vits springare starka utposter på c7 och e7 och dessa fick svarts pjäser på damflygeln att agera statister. Den tappra d6-bonde var dock dödsdömd och hade på sin höjd 1-2 drag kvar att leva, så det gällde för vit att omedelbart rikta in sig mot kungen. För detta fanns flera intressanta springaroffer (partiet finns snart på Schackforum); Sxg6, Se6+ eller Sf5+. Det sitnämnda hade vunnit efter Sf5+, gxf5, Te7, Lxf2+, Kf1 (vilket vit under beräkningarna vid brädet avfärdade som oseriöst), c4, Dxc4, Sd5, Se6+, Kg8, Txb7, Se3+, Kxf2, Sxc4, Sxd8, Txd8, d7. Väldigt intressant i denna forcerade variant är hur bonden på d6 verkligen delar svarts ställning i två separata halvor som inte samarbetar med varandra samt att denne hjälte slutligen lyckas smita fram till d7 och förmodligen inte bara vinner livhanken åter utan även en adelsutnämning. Nåväl, ovanstående variant var inte lika enkel att hitta vid brädet som i efteranalysen utan vit spelade istället Sxa8 och inkasserade en kvalitet. Kvaliteten visade sig dock vara fruktlös då svarts löpare i kombination med vits hjälplösa springare gjorde ställningen klart vunnen för svart. Bara ett par drag senare lät vit tiden gå ut och Lindberg är därmed fortfarande obesegrad trots att han stått på förlust i alla partier. Det - om något - är verkligen en styrka.

Partierna kommer på Schackforum under morgondagen.
Linje

Byt teckenstorlek

Kontakt
Pixelkant vänster SCHACKHUSET
0766-270331
Trollebergsvägen 105, Lund
stadsbuss linje 2 mot Värpinge
hållplats: Jöns Ols Toft


UKRAINA - УКРАЇНА

VILL DU BLI LEDARE?


Gynna LASK:s
SPONSORER

> SPONSOR-INFORMATION
> STÖD LASK - BLI BLODGIVARE!
> MEDLEMSAVGIFTER
> LASK-INFORMATION
> REGLER
> LIVE-PARTIER
> REJTINGLISTOR
> SCHACKSKOLAN
> SOCIALT
> LUND OPEN
> LASK OPEN
> ÖVRIGA TURNERINGAR
> UNGDOMSTURNERINGAR
> ELITLAGET
> SERIESPEL
> SVENSKT GRAND PRIX
> LASK-PUBLIKATIONER
> LÄNKAR
> LASK:s FLYKTINGFOND
> CARNSTAMFONDEN
> MARTENSFONDEN
> BOKEN OM ROLF MARTENS

LARS OA HEDLUNDS BILDBANK


KOMMANDE ARRANGEMANG
> 28/4 Skåne Open Lund, jun & kadett
> 2/5 GULDHÄSTEN rond 7-9 kl 17.20
> 5/5 Skåne Open Lund, seniorer
> 9-11/5 Deltalift Open Tylösand, GP6
> 24/5 Schackomat Fransk afton
> 25/5 Schackåttan Bara
> 26/5 Rolf Martens minne Lund
> 8-9/6 Damallsvenskan Stockholm
> 13/6 Schackskolans våravslutning kl 17
> 14-16/6 Top Univ Team Bologna
> 15-16/6 LASK Weekend Lund
> 25-28/6 SOMMARLÄGER Lund kl 10-16
> 28/6-7/7 SM 2024 Fortnox Arena, Växjö
> 26-28/7 Rödeby Open Karlskrona
> 2-4/8 Mragel Open Lund
> 25/8 Frans G Bengtssons minne Lund

MOTIONSIDROTT (födda <2008)

INNEBANDY-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
INNEFOTBOLL-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
PADEL-intresserade:
Ta kontakt med Kjell Petersson
BORDTENNIS-intresserade:
Ta kontakt med Sven-Ingvar Sundin
LÅNGLÖPNING-intresserade:
Ta kontakt med Axel Smith

LUGI MOTION Victoriastadion

Play online chess



2700chess.com for more details and full list


Pixelkant höger
 
Skugga Skugga Skugga