Lunds Akademiska Schackklubb
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Hem Hem
Publicerad den 3 mars 2005
LASK
Utskriftvänlig
Lund Open rond 4
Tabellerna för Lund Open är uppdaterade till vänster under "LASK Open" och även i exceldokumentet, där nu även A-gruppens resultat hittas. Emellertid kommer endast exceldokumentet att uppdateras i fortsättningen. Tidigare var det vissa fel i tabellerna, detta ska nu vara fixat.

Grupp A

Partier på Schackforum!

IM Emil Hermansson - Björn Johnson 1-0
I en försenad Rubenstein, med 3...h6!?!? och 4.a3!? inlagt, dröjde Johnson alltför länge med att rockera. Vid kort rockad hade Hermansson, som för övrigt ska delta i Sigemans senare i vår, fått en skön angreppsställning men partifortsättningen blev istället ännu värre. Hermansson låg flera tempon före i utvecklingen när han briljerade med ett pjäsoffer i det 19:e draget. Johnsons kung var fast i centrum och även om han försvarade sig bra och undvek omedelbar förlust var det aldrig något snack om var poängen skulle hamna. Vit fick fyra fribönder och fortsatt initiativ och svart kunde inte skapa något motspel. Johnson gav upp i det 33:e draget och Hermansson kunde konstatera att hans första vinst i IM-turneringen blev en riktig delikatess.

GM Stellan Brynell - FM Flóvin Tor Næs 1-0
Denna rond stod avbytesvarianten i spanskt på agendan för turneringens enda stormästare. Brynell visade ånyo upp fint positionellt manövererande och fick, liksom i partiet mot Johnson, upp en ställning med bra springare mot dålig löpare. Denna gång var även ett par torn inblandade men detta gjorde inte vinstföringen svårare och inför ogarderbar matt i ett gav Næs kampen förlorad i det 51:a draget. Brynell meddelade dock att trots tre raka ettor hade inte smärtorna från första rondens förlust dämpats än.

Bosse Lindberg - FM Heine Olsen ½-½
Lindberg fick spela sin älskade Trompovsky men partiet kom snabbt på avvägar och övergick i en ställning som såg ut att ha uppkommit ur Alaapin. Med 6...Sb4 tog Olsen kontroll över flanken men sneglade samtidigt mot centrum - se där, positionsspelets djupaste mening! Hans oortodoxa men synnerligen effektiva manöver fortsatte med Sb4-a6-c7 och så småningom blev vits d5-bonde svag. Svart bytte av vits vitfältare och springaren på c3 och plötsligt gick inte längre d5-bonden att försvara. Med bättre lätt pjäs, aktivare torn, merbonde och bättre bondestruktur trodde nog alla att svart inte skulle få något svårt jobb att inkassera poängen. Det borde han heller inte fått men Lindberg kämpade på tappert och lyckades mirakulöst nog skapa lite motspelschanser. Ett antal mirakel och 30 drag senare var det plötsligt utjämnat och Lindberg fick även lite vinstchanser. Liksom mot Lund fick han dock nöja sig med halva poängen, och orättvist hade det varit annars.

Baldvin Gislason Bern - FM Esben Lund 0-1
Amatörernas Mikhail Tal, som är en väldigt träffande beskrivning av Bern, fortsatte att göra skäl för sitt namn och angrep friskt mot Lund. Poängen med hans 1.d4 är att bonden är försvarad av damen och svart därmed inte kan utjämna i centrum lika lätt. Nåja, riktigt så enkelt är det kanske inte men i Berns parti verkade det löjligt enkelt att först rikta in pjäserna mot kungen, därefter genomföra e4 och angripa för allt man är värd. Partiet blev tidigt väldigt konkret och Lund fick se sin bondeställning framför kungen splittras. Efter 32 drag fanns det inget tvivel om vem som skulle ta hem partiet då vit hade bättre kung, överlägset bättre löpare och två merbönder. Dock kan Caïssa ibland vara lika otacksam som hon annars är tacksam och denna gången togs ingen hänsyn till Berns fina spel i partiet. I det 33:e draget sätter han bort pjäs för att i draget senare gå in i forcerad matt - vilket han också lät Lund utföra.

Grupp B
Förra året slogs IA Anders Sandström länge i toppen av turneringen men föll tillbaka i de sista två rondera. Kanske är det hans tur att ta hem segern i år? I varje fall leder han nu turneringen tillsammans med Daniel Abrahamsson på 3/4, dock måste det nämnas att Arne Meurman på 2½/3 och Nejib Bouaziz på 2/2 visat att de inte tänker ge sig i första laget. Rune Hvalsöe, ny i LASK, har också gjort en fin start med 2½/4.

Grupp C
Anil Surender, SK Mumien och Adam Brzezilski, Oves SK, har inlett årets Lund Open med 4/4 . Anil har skövlat ner allt i sin väg och under tiden hunnit med att besegra de lovande juniorerna Nils Grandelius och Alexander Johansson. Grandelius har därefter svarat med tre raka ettor och kanske kan även han blanda sig in i toppstriden? Surender och Brzezilski möts den 15/3. Värt att nämna är att C-gruppen är helt fri från remier, vilket är ett verkligt kvalitetstecken för kampinstinkterna! Måtte bara superstormästarna i Linares ta lärdom av detta...

Grupp D
Peter Lauritzon blev, efter en rond i E-gruppen, uppflyttad i D-gruppen. Uppgiften har dock inte visat sig vara honom övermäktig, snarare tvärtom, och då han inlett med 3/3. Senast slog han Nils-Olof Gottfries, som annars fortsätter att skörda många offer med sitt frejdliga angreppsschack. Leder turneringen gör Jonas Persson på 3½/4. Johan Ahlander är Lund Opens remikung så här långt med tre fredliga partislut.

Grupp E
Jonas Källén har full pott, 4/4, men en stor varning utfärdas för LASK:s nyblivna sekreterare Magnus Nylund. Hans samtliga tre segrar har varit av den milt sagt övertygande sorten. Dock känns det lite orättvist att räkna bort en som har full pott, så webmaster ser med stort intresse fram emot finalpartiet(?) i sista ronden. I övrigt haltar tabellen betänkligt pga sportlovet förra veckan.
Linje

Byt teckenstorlek

Kontakt
Pixelkant vänster SCHACKHUSET
0766-270331
Trollebergsvägen 105, Lund
stadsbuss linje 2 mot Värpinge
hållplats: Jöns Ols Toft


UKRAINA - УКРАЇНА

VILL DU BLI LEDARE?


Gynna LASK:s
SPONSORER

> SPONSOR-INFORMATION
> STÖD LASK - BLI BLODGIVARE!
> MEDLEMSAVGIFTER
> LASK-INFORMATION
> REGLER
> LIVE-PARTIER
> REJTINGLISTOR
> SCHACKSKOLAN
> SOCIALT
> LUND OPEN
> LASK OPEN
> ÖVRIGA TURNERINGAR
> UNGDOMSTURNERINGAR
> ELITLAGET
> SERIESPEL
> SVENSKT GRAND PRIX
> LASK-PUBLIKATIONER
> LÄNKAR
> LASK:s FLYKTINGFOND
> CARNSTAMFONDEN
> MARTENSFONDEN
> BOKEN OM ROLF MARTENS

LARS OA HEDLUNDS BILDBANK


KOMMANDE ARRANGEMANG
> 28/4 Skåne Open Lund, jun & kadett
> 2/5 GULDHÄSTEN rond 7-9 kl 17.20
> 5/5 Skåne Open Lund, seniorer
> 9-11/5 Deltalift Open Tylösand, GP6
> 24/5 Schackomat Fransk afton
> 25/5 Schackåttan Bara
> 26/5 Rolf Martens minne Lund
> 8-9/6 Damallsvenskan Stockholm
> 13/6 Schackskolans våravslutning kl 17
> 14-16/6 Top Univ Team Bologna
> 15-16/6 LASK Weekend Lund
> 25-28/6 SOMMARLÄGER Lund kl 10-16
> 28/6-7/7 SM 2024 Fortnox Arena, Växjö
> 26-28/7 Rödeby Open Karlskrona
> 2-4/8 Mragel Open Lund
> 25/8 Frans G Bengtssons minne Lund

MOTIONSIDROTT (födda <2008)

INNEBANDY-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
INNEFOTBOLL-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
PADEL-intresserade:
Ta kontakt med Kjell Petersson
BORDTENNIS-intresserade:
Ta kontakt med Sven-Ingvar Sundin
LÅNGLÖPNING-intresserade:
Ta kontakt med Axel Smith

LUGI MOTION Victoriastadion

Play online chess



2700chess.com for more details and full list


Pixelkant höger
 
Skugga Skugga Skugga