Hans far var stationsinspektör och därmed flyttade familjen runt i landet allteftersom som fadern fick basa över allt större järnvägsstationer. Bland bostadsorterna finns Linköping, Hjortsberga, Markaryd och Landskrona. Tomas tog studentexamen i Växjö och kom till Lund 1969 där matematik blev hans huvudämne på universitetet. Han var en briljant begåvning, men satsade aldrig på en doktorsavhandling. I stället blev han en uppskattad lärare på universitetet, LTH och Helsingborgs Campus.
Inom schacket hade han en obruten svit med deltagande i SM-tävlingarna under 55 år. Som bäst hade han en rejting på ca 2250 och deltog 1982 i SM-gruppen, som då hade 24 startande. Snart blev korrschacket hans huvudintresse, inte minst organisatoriskt. Han invaldes i SSKK:s styrelse på 1980-talet och tog snart hand om jobbet som oavlönad kanslist. Han hade en enorm arbetsbörda, inte minst under de år SSKK:s tidskrift skulle förpackas och postdistribueras till uppemot 1 500 medlemmar. Han hade också hand om alla anmälningar från svenska korrspelare i nationella och internationella turneringar. Dessutom skötte han resultatrapporteringen i alla nationella turneringar ända fram till sitt frånfälle. Genom ett eget datorprogram kunde han koppla medlemsregister, turneringsresultat och distribution på ett genialt sätt. Märkligt att Sveriges Schackförbund inte hade förstånd att utse honom till hedersledamot för hans unika insatser. Tomas var medlem i LASK i 50 år och hedersledamot som ofta deltog i klubbturneringar, nationella turneringar och lagmatcher. Tomas var också stödjande ledamot i Lunds Schackakademi. En kuriositet var att Tomas hade ett unikt register på alla kvinnliga deltagare i Schack-SM genom tiderna.
Genom sin bakgrund var Tomas särskilt intresserad av järnvägshistoria och hade också hundratals modeller av tåg och vagnar av märket Märklin. Efter att som ung varit ointresserad av idrott började han som 30-åring att cykla långa sträckor, bland annat till schackturneringar. Så småningom blev han också intresserad av långlöpning och deltog exempelvis i Stockholm Marathon.
Han var därför i ganska god kondition när han i slutet av 2019 fick magproblem och senare också lungfibros. Vi trodde alla att han skulle klara krisen när han för fyra veckor sedan tvingades uppsöka universitetssjukhuset. Tomas var född 8 maj 1949 och blev alltså 71 år.
Vi sörjer en trogen och mycket uppskattad vän.
Stöd gärna Tomas Carnstams stipendiefond - bankgiro 422-3855 LASK eller Swish 123 666 2035.
Se även Sveriges Schackförbunds hemsida Sydsvenskan schackspalt 31.8 2020
|