![](admin/nyhetsbilder/het3646.jpg) Jan Frise 1934-2016
Jan Frise, Malmö, har den 20 november avlidit 81 år gammal. Han var född i Nybro 8 december 1934 och tog 1955 studentexamen med toppbetyg per korrespondens.
Jan skrev in sig vid Lunds universitet och tog snabbt två betyg (idag 60 poäng) i romanska språk. Han fortsatte med att studera engelska, men tentamensskräck och andra hinder satte stopp för en akademisk karriär. Han torde haft bättre engelskakunskaper än de flesta doktorander på den tiden. Som den felfinnare han älskade att vara skrev han exempelvis en stort uppslagen artikel på Sydsvenskans kultursida, där han förargade sig över hundratals mer eller mindre grova översättningsfel i Bonniers upplaga av klassikern Räddaren i nöden. Sydsvenskans rubrik blev Salinger misshandlad.
Klicka på klippet ur Schach-Echo 1968 så blir partiet läsbart.
Jan Frise var begåvad på flera områden, men hans bohemiska natur medgav inte några fasta arbeten. Bland tillfälliga arbeten kan nämnas arkivarie på Lunds studentkatalog (kortregister på den tiden), tolk, nattportier, lärarvikarie och inte minst betkampanjarbetare i Karpalunds och Örtofta sockerbruk ett 20-tal höstar. Under några år var Jan bosatt i Tjeckien för att dryga ut sin fattigpension.
Han hade också stor musikalisk talang, nedärvd från modern som var pianolärare. I början av 1960-talet deltog han med ett bidrag till den första europeiska studentschlagerfestivalen arrangerad av den spanska radiostationen Radio Murcia. Hans bossanova Ljuv som då kom på andra plats och Jan belönades med en 14-dagars fri vistelse i den sydspanska staden. Han kom också en gång trea i tävlingen om bästa Lundakarnevalsmelodi.
Jan Frise var en stark schackspelare som tre gånger deltog i det segrande LASK-laget i Allsvenska serien. Han deltog i LASK:s styrelsearbete på 1950- och 1960-talet och även en kort tid i början på 1990-talet. Han var också ungdomsledare och lyckades i sista stund lotsa ut två juniorer från en turnering i Tjeckoslovakien 1968. Som nybliven mästarklasspelare bjöds han på champagne av förre FIDE-sekreteraren Hugo Björk – en vänskap som varade tills Björk gick ur tiden. Jans specialitet var tornslutspel och vi minns med nöje alla hans andra specialiteter, som han mycket gärna berättade om – inte minst om de egna fadäser som roade honom och hans omgivning. Det i schacksammanhang använda ordet mumie använde han frekvent, inte bara om sina egna tillkortakommanden. En stark schackpersonlighet har lämnat oss.
|