Lunds Akademiska Schackklubb
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Hem Hem
Publicerad den 13 oktober 2009
Ellinor Frisk
Utskriftvänlig
Rapport från Skol-SM
Här kommer den utlovade rapporten om Skol-SM!

Årets Skol-SM spelades den 9-11 oktober på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke, Göteborg. Denna gång lockade tävlingarna 486 deltagare vilket var en betydligt bättre siffra än förra året då 417 ställde upp, men ändå långt under 90-talets tävlingar. Arrangemanget var mycket lyckat. Tiderna hölls, det fanns många funktionärer och allt flöt på väldigt bra. Det enda egentliga klagomålet från spelarna var att det inte utdelades några pennor som det brukar göra.
Från LASK deltog alltså nio spelare. Vi bodde i grupplogi på skolan och även om vissa hade väldigt tunna liggunderlag och inga kuddar så gick det bra. På lördagskvällen blev det ett lisebergsbesök för vissa och för andra en kväll framför tv:n växlande mellan hopp och förtvivlan. Nåja, det kändes faktiskt inte alltför tungt med förlusten mot Danmark. Då var det värre med stulna lisebergsklubbor, försvunna kundvagnar och misstänkta kaninöron.


Bevis från tågresan hem.

I A-gruppen var Drazen var ute efter att vinna sin sjunde Skol-SM titel och därmed bli historisk. I fjärde ronden blev han dock stoppad av en annan LASKare, nämligen Jonas. Jag hade innan turneringen förutspått att det skulle gå bra för Jonas men vinsten mot Drazen får ändå betraktas som en stor skräll. Tyvärr spelade Jonas sedan lite för ojämnt och gjorde enligt egen utsago endast ett bra parti till i tävlingen: mot Fredrik! Normalt spelar Fredrik sunt och bra schack men i detta parti blev han en aning girig när han tog en testamenterad bonde och sedan hamnade i svårigheter. Söndagen blev trist för Fredrik med två nollor men han kommer igen. Hur gick det då med Drazens historieskrivande? Det visade sig att detta inte var hans turnering. Efter partiet mot Jonas tappade han ytterligare ett par halvor och hamnade till slut på en sjätte plats.

    
Jonas mot Fredrik i sista ronden.                                                                    Drazen till höger mot Simon Hänninger i sista ronden.

För två år sedan hade Aditya aldrig spelat i en schackklubb men sedan han började i LASK har utvecklingen gått snabbt. 300 rejtingpoäng har inkasserats och han börjar nu även att behärska de knepiga slutspelen. När det gäller teorikunskaper måste dock hans sporadiska tränare motvilligt erkänna att hon inte längre har en chans att hänga med. Tyvärr fick Aditya aldrig chansen att värma upp i tävlingen utan inledde direkt mot flerfaldige Skol-SM vinnaren Carl Eidenert i ett parti som han förlorade. Därefter spelade han bättre och i sista ronden var han uppe på förstabordet mot Linus Johansson som var oslagbar. Det Aditya behöver träna på är koncentrationen samt att använda betänketiden bättre. Kanske har han också lite väl stor respekt för högre rankade spelare. Om han får dessa komponenter att fungera så kommer han att bli riktigt stark.


Aditya mot Linus i sista ronden.

F-klassen för spelare födda 1998 var den till deltagarantalet största gruppen. Här kämpade LASKarna Lukas och Dennis. Den senare började i klubben för ett halvår sedan tack vare förra säsongens Schack4an-satsning. Skol-SM är en ganska tuff tävling om man inte har spelat så länge men Dennis har en härlig inställning och kämpar i alla lägen. Han vann fyra partier efter att ha visat fin slutspelsteknik. I ett parti hade Dennis torn och kung mot torn, springare och tre bönder men trots detta lyckades han vinna. Träningen veckan innan hade fokusera på just slutspel och Dennis visade verkligen att han tagit till sig det.
Lukas spelar som bekant mycket bättre när han skriver protokoll och det gjorde han i nästan alla matcher. Tidsanvändningen är det heller inget fel på, vid ett tillfälle var Lukas parti det sista som var kvar i hela spellokalen. Ibland spelar han dock lite slarvigt och gör enkla fel. Hans kanske bästa parti spelade han i sista ronden där han fick användning av det som Nils lärde ut på onsdagsträningen; nämligen att en springare i centrum som inte kan hotas bort av bönder är riktigt stark.

Lukas funderar med pennan redo.
 
I grupp G började Ludvig lite trevande men under andra halvan av turneringen spelade han verkligen upp sig och i sista ronden var han uppe på fjärde bordet. Där fick han möte sin mardrömsmotståndare Joakim Mörling och trots att Ludvig gjorde ett bra parti blev det en nolla i protokollet. Ludvig använder, liksom Lukas, tiden på ett bra sätt och belönades med en bra artondeplats och pris.

Ludvig kollar programboken innan rondstart.

Brodern Jasper hade det lite kämpligare i H-klassen. Han spelar än så länge lite för snabbt, t.o.m. så snabbt att hans pappa inte hann med att skriva ner dragen! Han kan dock spela riktigt bra schack vilket han visade i sjunde ronden då han vann en elegant fallseger i tjugo drag. När tidsanvändningen förbättras kommer poängen också att bli fler.


Jasper spanar på resultatkortet.

Innan Skol-SM hoppades Jedrzej att han inte skulle komma sist. Efter att ha vunnit sina två partier på fredagen var han nästan säker på att han inte skulle komma sist. Istället fortsatte han att plocka poäng i stor stil tills han i sjätte ronden förlorade rättvist mot slutlige tvåan i tävlingen. Jedrzej lät sig dock inte nedslås av detta utan fortsatte att vinna. Det blev totalt tio vinsten på de elva partierna. Eftersom Andrej Kampe-Svanhill också slutade på tio poäng fick förstaplatsen avgöras på kvalitetspoäng och här visade det sig att Jedrzej hade en halva mer. Jedrzej är förbluffande bra på taktik men missar ibland vad motståndaren hotar. Han är en riktig tävlingsmänniska som verkligen lever sig in i partierna och kämpar hårt.

          
Jedrzej med monsterboken.                                                   Jedrzej på tåget med sitt pris.
 
Stämningen i truppen var god och jag hoppas och tror att alla hade en trevlig helg. Det hade jag!
 
Resultat
 
Grupp A
 
1. Rasmus Janse, Västerås, 7
:
6. Drazen Dragicevic, Lund, 5
16. Jonas Källén, Lund, 4½
22. Fredrik Hansson, Lund, 4
 
Grupp C
 
1. Linus Johansson, Malmö, 8 (av 8!)
:
7. Aditya Subramanian, Lund, 5
 
Grupp F
 
1. Rina Weinman, Stockholm, 9
:
38. Lukas Munther, Kävlinge, 5
53. Dennis Pirboneh, Lund, 4
 
Grupp G
 
1. Kunal Bhatnagar, Nacka, 9½
:
18. Ludvig Forfang-Righard, Röstånga, 6½

Grupp H
 
1. Cameron Bergstedt-Bares, Stockholm, 9
 :
44. Jasper Forfang-Righard, Röstånga, 4

Grupp I
 
1. Jedrzej Szumniak, Lund, 10

 

Linje

Byt teckenstorlek

Kontakt
Pixelkant vänster SCHACKHUSET
0766-270331
Trollebergsvägen 105, Lund
stadsbuss linje 2 mot Värpinge
hållplats: Jöns Ols Toft


UKRAINA - УКРАЇНА

VILL DU BLI LEDARE?


Gynna LASK:s
SPONSORER

> SPONSOR-INFORMATION
> STÖD LASK - BLI BLODGIVARE!
> MEDLEMSAVGIFTER
> LASK-INFORMATION
> REGLER
> LIVE-PARTIER
> REJTINGLISTOR
> SCHACKSKOLAN
> SOCIALT
> LUND OPEN
> LASK OPEN
> ÖVRIGA TURNERINGAR
> UNGDOMSTURNERINGAR
> ELITLAGET
> SERIESPEL
> SVENSKT GRAND PRIX
> LASK-PUBLIKATIONER
> LÄNKAR
> LASK:s FLYKTINGFOND
> CARNSTAMFONDEN
> MARTENSFONDEN
> BOKEN OM ROLF MARTENS

LARS OA HEDLUNDS BILDBANK


KOMMANDE ARRANGEMANG
> 28/4 Skåne Open Lund, jun & kadett
> 2/5 GULDHÄSTEN rond 7-9 kl 17.20
> 5/5 Skåne Open Lund, seniorer
> 9-11/5 Deltalift Open Tylösand, GP6
> 24/5 Schackomat Fransk afton
> 25/5 Schackåttan Bara
> 26/5 Rolf Martens minne Lund
> 8-9/6 Damallsvenskan Stockholm
> 13/6 Schackskolans våravslutning kl 17
> 14-16/6 Top Univ Team Bologna
> 15-16/6 LASK Weekend Lund
> 25-28/6 SOMMARLÄGER Lund kl 10-16
> 28/6-7/7 SM 2024 Fortnox Arena, Växjö
> 26-28/7 Rödeby Open Karlskrona
> 2-4/8 Mragel Open Lund
> 25/8 Frans G Bengtssons minne Lund

MOTIONSIDROTT (födda <2008)

INNEBANDY-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
INNEFOTBOLL-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
PADEL-intresserade:
Ta kontakt med Kjell Petersson
BORDTENNIS-intresserade:
Ta kontakt med Sven-Ingvar Sundin
LÅNGLÖPNING-intresserade:
Ta kontakt med Axel Smith

LUGI MOTION Victoriastadion

Play online chess



2700chess.com for more details and full list


Pixelkant höger
 
Skugga Skugga Skugga