Lunds Akademiska Schackklubb
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Hem Hem
Publicerad den 6 februari 2008
LASK
Utskriftvänlig
LASK - Åstorp 5-3 - lagledaren rapporterar
Inför helgens elitserierond var Lunds ASK i delad serieledning tillsammans med SK Rockaden på 11 matchpoäng, tätt följt av SK Sollentuna som låg en matchpoäng efter. Utgångsläget innebar helt enkelt att det var vinst som gällde mot Åstorp för att ha en chans om årets guldstrid, speciellt efter att Lunds ASK vunnit två storsegrar mot Skara SS respektive Limhamns SK i de två tidigare ronderna. Resultatet i matchen, 5-3 till Lunds ASK, var en besvikelse då det funnits goda förhoppningar om att eventuellt utöka ledningen, speciellt efter att ha sett Åstorps laguppställning. Laget var inte ens fulltaligt, utan de var tvungna att lämna walk over på sista bordet, och många av de starka spelarna var borta. Om man ska följa professor Elö så borde matchen ha varit ganska enkel på pappret, då Lunds genomsnittsrejting var 2419 medan Åstorps var 2201. Men det gamla ordspråket som uppmanar till försiktighet, det vill säga att man aldrig ska underskatta sin motståndare, spelade tyvärr sin roll under lördagen. Även om matchvinsten aldrig var i någon fara, råkade vissa lagmedlemmar ut för några större missöden.

Axel Smith hade fått upp en oklar variant i Sveshnikov mot Thomas Tallinger men spelade fel vid ett läge och hamnade sämre. Därefter spelade motståndaren fel efter att Axel hade offrat dam för torn och löpare och Axel fick mer än tillräcklig kompensation, Fritz visade senare att det stod -7. Men med 9 drag på 4 minuter och därefter 4 drag på 40 sekunder försvann vinsten snabbt och motståndaren vann en kanske inte helt oförtjänt seger.

Det gick även fel för Linus Olsson som i en fördelaktig variant i Baltiskt försvar mot Gösta Peterson hade fått upp en ställning med löparpar och hårt grepp om centrum samt press mot svarts kungsflygel. Linus, brukar normalt vara mycket stark på att vinna sådana ställningar, spelade fel i ett läge då han valde att spela på matt men efter att angreppet parerats var han pjäs mindre med otillräcklig kompensation och det fanns inte mycket kvar att spela för.

Hans Tikkanen var vit i en avvikning från de mer sedvanliga huvudvarianterna i Holländskt mot Stefan Ivarsson och förbrukade mycket tid i öppningen varefter en komplicerad ställning av stängd karaktär uppstod. Ställningen förblev låst under större delen av partiet och efter manövrerande från båda sidor uppkom en ställning efter tidsnöden där vit var bonde under men hade tillräckligt med motspel då den vita springaren dominerade svarts vitfältslöpare och behöll därmed den dynamiska balansen.

Vår danska poängplockare Esben Lund var svart mot Faruk Tahiri och fick upp en intressant sidovariant i Preussiskt där svart fick en bonde men där exakt spel krävdes för att förhindra vit från att helt och hållet ta över initiativet. Ställningen förblev komplicerad och var rik i taktiska finesser, vilket gjorde att Esben föredrog att dela poängen istället för att riskera förlust genom att spela på vinst i den tveeggade ställningen.

Vårt nyförvärv Jasmin Bejtovic var vit mot Jan Bengtsson. Det blev en Caro-Kann där vit hade en liten men ihållande fördel i form utav mer utrymme och bättre pjäs. Jasmin uppvisade fin teknik och hade inte några svårigheter att konvertera fördelen till en vinst.

Drazen Dragicevic hade svart mot Kenneth Josefsson men visade att Grunfeld är ett mycket farligt vapen i rätta händer, speciellt gentemot ett tamt försök från vits sida att förhindra svarts potentiella motspel. I mittspelet hade Drazen kontroll över centrum och andra viktiga linjer, vilket gjorde att hans pjäser var bättre koordinerade och uppvisade inga svårigheter liksom Jasmin med vinstföringen.

I mitt eget parti var jag svart mot Björn Fagerström som snabbt försökte att komma ur normala teorivarianter. Istället uppkom en underlig ställning, det vill säga en Carlsbadstruktur i avböjd Damgambit fast med omvända färger. En kamp om olika idéer följde, med spel i centrum för svart respektive spel på damflygeln för vit. Ställningen förblev jämn men det långsiktiga initiativet fanns hos svart och efter inkorrekt spel av vit slog svart igenom och vann kvalitet och därmed partiet.

Sammanfattningsvis är det möjligt att summera att insatsen mot Åstorp i sig var en mindre besvikelse, men med tanke på att både Rockaden och Sollentuna vann med 5½ kan helgen ändå räknas som ganska okej, då vi inte förlorade serieledningen och fortfarande har ett försprång till Rockaden och Sollentuna.

/Daniel Semcesen, lagledare
Linje

Byt teckenstorlek

Kontakt
Pixelkant vänster SCHACKHUSET
0766-270331
Trollebergsvägen 105, Lund
stadsbuss linje 2 mot Värpinge
hållplats: Jöns Ols Toft


UKRAINA - УКРАЇНА

VILL DU BLI LEDARE?


Gynna LASK:s
SPONSORER

> SPONSOR-INFORMATION
> STÖD LASK - BLI BLODGIVARE!
> MEDLEMSAVGIFTER
> LASK-INFORMATION
> REGLER
> LIVE-PARTIER
> REJTINGLISTOR
> SCHACKSKOLAN
> SOCIALT
> LUND OPEN
> LASK OPEN
> ÖVRIGA TURNERINGAR
> UNGDOMSTURNERINGAR
> ELITLAGET
> SERIESPEL
> SVENSKT GRAND PRIX
> LASK-PUBLIKATIONER
> LÄNKAR
> LASK:s FLYKTINGFOND
> CARNSTAMFONDEN
> MARTENSFONDEN
> BOKEN OM ROLF MARTENS

LARS OA HEDLUNDS BILDBANK


KOMMANDE ARRANGEMANG
> 28/4 Skåne Open Lund, jun & kadett
> 2/5 GULDHÄSTEN rond 7-9 kl 17.20
> 5/5 Skåne Open Lund, seniorer
> 9-11/5 Deltalift Open Tylösand, GP6
> 24/5 Schackomat Fransk afton
> 25/5 Schackåttan Bara
> 26/5 Rolf Martens minne Lund
> 8-9/6 Damallsvenskan Stockholm
> 13/6 Schackskolans våravslutning kl 17
> 14-16/6 Top Univ Team Bologna
> 15-16/6 LASK Weekend Lund
> 25-28/6 SOMMARLÄGER Lund kl 10-16
> 28/6-7/7 SM 2024 Fortnox Arena, Växjö
> 26-28/7 Rödeby Open Karlskrona
> 2-4/8 Mragel Open Lund
> 25/8 Frans G Bengtssons minne Lund

MOTIONSIDROTT (födda <2008)

INNEBANDY-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
INNEFOTBOLL-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
PADEL-intresserade:
Ta kontakt med Kjell Petersson
BORDTENNIS-intresserade:
Ta kontakt med Sven-Ingvar Sundin
LÅNGLÖPNING-intresserade:
Ta kontakt med Axel Smith

LUGI MOTION Victoriastadion

Play online chess



2700chess.com for more details and full list


Pixelkant höger
 
Skugga Skugga Skugga